top of page

Reševanje turnega smučarja, ki ga je na Uršlji gori odnesel plaz

Miran Kaker

21. jan. 2023

Na Uršlji gori je v soboto, 21.1.2023 zjutraj ob 10:54 snežni plaz odnesel turnega smučarja 400 metrov nižje po pobočju.

Ob 10.54 se je sprožil plaz na severni strani Uršlje gore, v žlebu, levo od Velike Šmohorice, na nadmorski višini 1.600 metrov. Zaradi obremenitve snežne odeje, se je sprožil kložasti plaz in odnesel enega od štirih turnih smučarjev. Še enkrat več se je pokazalo, da pri plazu največ šteje tovariška prva pomoč, saj so poškodovanemu takoj priskočili na pomoč preostali trije kolegi. Nekaj sreče pa je bilo tudi v tem, da plaz smučarja ni zasul v celoti. Reševalci GRS Koroške so poškodovanega smučarja oskrbeli, posadka helikopterja Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces, pa ga je skupaj z reševalcem letalcem prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Gorski reševalci objavljamo naše reševalne akcije z namenom ozaveščanja, da vsi, ki zahajate v hribe, dobro preverite razmere cilja, kamor ste namenjeni, predvsem pa, da še posebej v zimskih razmerah ne precenite svojih psihofizičnih sposobnosti in razmer in s spoštovanjem izbirate svoje cilje ter prisluhnete opozorilom Planinske zveze Slovenije, Združenju gorskih vodnikov Slovenije, ARSO vreme ,... Gore ne izbirajo med izkušenimi in neizkušenimi, nesreče se dogajajo vsem, vseeno pa bi bilo dobro, da jih je čim manj.

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title

Klik na sliko odpre galerijo!

bottom of page