top of page

Dan varstva pred snežnimi plazovi

Peter Naglič

7. jan. 2023

Organizacija dogodka Dan varstva pred snežnimi plazovi na planini Grohat pod Raduho.

V soboto, 7. 1. 2023, smo člani Društva GRS Koroške organizirali Dan varstva pred snežnimi plazovi na planini Grohot pod Raduho.

Usposabljanja se je udeležilo 51 oseb z različnimi predznanji, povečini s Koroške. Tako smo se zbrali planinci, alpinisti, turni smučarji, gorski reševalci in prijatelji Raduhe.

Naši inštruktorji so pripravili pet delovišč v okolici zavetišča GRS Koroške na katerih so se po skupinah zvrstili vsi udeleženci usposabljanja in preizkusili svoje znanje na praktičnih delavnicah.

V dopoldanskem delu smo izvedli naslednje teme: Gibanje v zimskih razmerah, uporaba plazovne žolne, tovariška pomoč ob zasutju, izkopavanje ter prva pomoč zasutemu v plazu, prerezi in preizkusi stabilnosti snežne odeje.

Po uspešno opravljenem praktičnem delu smo se vsi prisotni zbrali v Koči na Grohotu, kjer je sledilo kosilo in kratek odmor.

Do poznega popoldneva smo za slušatelje pripravili še dva predavanja. Tako smo govorili o nevarnosti v gorah pozimi, ter prvi pomoči zasutim v plazu.

Kljub relativno skopi snežni odeji v gorah, smo Dan varstva pred snežnimi plazovi v celoti realizirali. Gorski reševalci smo bili navdušeni nad številčno udeležbo in željo po izobraževanju.

Udeleženci pa so po kratkem druženju s pozitivnimi občutki in novimi znanji zapuščali kočo in odkorakali v noč in novim izzivom naproti.

10
9
7
8
5
6
1
3
4
2
bottom of page